24. 9. 2017

,

Stari grad Smlednik & Zbiljsko jezero


Po dvoch týždňoch dažďu predpoveď počasia konečne sľubovala slnečný víkend. Na odporúčanie kolegyne som nám naplánovala výlet na hrad Smlednik a k jazeru Zbilje. Keď sme sa v sobotu ráno zobudili do hustej hmly pochybovala som, či sa nám oplatí realizovať výlet. Našťastie, okolo desiatej sa na oblohe objavilo slniečko a už bolo jasné: ideme na hrad!!

Stari Grad Smlednik sa nachádza na 30 min cesty autom od Ľubľany, na kopci nad mestom Smlednik. Zaparkovali sme v centre mesta a pešo sme po asi 15 min chôdze, cez kalváriu, už boli hore na hrade. Práve v túto sobotu sa na hrade odohrávali preteky. Súťažili deti základných škôl. Hrad a hradný kopec sa hemžili návštevníkmi. Najprv sme si obzreli hrad a rozhodli sme sa naobedovať. Urobili sme si mini piknik a potom nasledovalo fotenie hradu. Pod hradom sa nachádza občerstvenie, kde si môžete, ako my, popiť kávu alebo sa naobedovať. Po kávičke sme po ceste k parkovisku našli jednu kešku, nasadli do auta a odviezli sme sa (cesta trvala menej ako 10 min) do neďalekého mesta Zbilje k jazeru.
Fotky z hradu Smlednik:


Prvým majiteľom hradu Smlednik bol rytier Ulrih Smledniški v roku 1136. Hrad bol pôvodne postavený ako obranná pevnosť v románskom štýle. Po zemetrasení v roku 1511 boli k hradu dostavané obytné priestory a vonkajšie obdrané hradby v renesančnom štýle. Hrad bol renovovaný až do roku 1610.

Na vstupe do mesta Zbilje sa nachádza parkovisko, z ktorého vedie cesta priamo k jazeru Zbilje. Hneď sme sa zastavili pri labutiach, ktoré od nás očakávali, že ich budeme kŕmiť, no my sme nemali nič na zjedenie. Rozhodli sme sa poprechádzať pozdĺž jazera. Okolo jazera je vystavaných mnoho detských ihrísk a kaviarní so širokou ponukou občerstvenia, jedál a zákuskov. Za symbolické 1 € sme si kúpili vrecúško kukurice a kŕmili sme labute! Keď som si na začiatku myslela, že k nám prišlo mnoho labutí, mýlila som sa, teraz ich tu bolo neúrekom, toľko radosti! Plný dojmov sme sa išli osladiť chutným zákuskom do kaviarne Dotik – odporúčam, vynikajúce koláče! Sedeli sme na teraske priamo na jazere, kde mi „hladná“ labuť hrýzla botasku 😊

Fotky z jazera Zbilje:


Zbiljsko jazero vzniklo v roku 1953 na rieke Sáva pri meste Zbilje. Jazero vzniklo po vybudovaní priehrady na Sáve za účelom výstavby hydroelektrárne Medvode. 

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.