28. 12. 2017

Vysvietené mesto


Prvého decembra bola v celej Ljubljane rozsvietená vianočná výzdoba a otvorené boli vianočné trhy. Prvýkrát sa poprechádzať pomedzi vyzdobené mesto je pre mňa vždy krásny zážitok.


Prešernov trg

Na trhoch sme boli viackrát, cez deň aj večer. Podarilo sa mi nafotiť niekoľko záberov vysvietenej Ljubljany. V centre mesta sa okrem množstva stánkov (na viacero lokalít) s občerstvením a drobnosťami nachádza aj klzisko Ledena fantazija na ploche väčšej ako 2000 m2. Otvorené bude do 7. januára 2018.

Ledena fantazija

 Výstup na hrad

 Počas vianočných sviatkov bola u nás na návšteve moja mama. Spolu sme si boli pozrieť aj výzdobu a vianočné trhy na hrade, kde sme si vychutnali výborný koláčik (ako keby nám tie napečené doma nestačili).

Evergreen
Na hrade som sa stala drakom :)

Moja obľúbená budova v Ljubljane


S mamou sme si urobili aj výstup na Ljubljanský mrakodrap, ale žiaľ bola práve vtedy hmla, takže sme nedovideli ďaleko. Ale káva a prekmurska gibanica boli chutné.


Ljubljanský mrakodrap ponúka krásne výhľady – cez deň a noc. Postavený bol v roku 1933 a so svojimi 70 metrami bol najvyššou budovou v strednej Európe a jednou z prvých železobetónových budov v Európe. Mrakodrap má 16 základov v hĺbke 18 metrov, čím sa stáva jednou z najbezpečnejších budov proti zemetraseniu v Ljubljane.

Prekmurska gibanica
 Betlehem zo slamy

Slamený betlehem, ktorý sa nachádza pred Zoisovým palácom je unikátna ručná práca amatérskeho umelca Antona Kravanja. Jedinečnosť betlehemu spočíva aj v tom, že sú všetky postavy prirodzenej veľkosti.

Dobrá víla

Pred Radnicou okoloidúcich očakáva dobrá víla, ktorá plní želanie každému kto si to praje.


Pre návštevníkov Ljubljany sú tento rok pripravené aj rôzne iné podujatia, koncerty, vystúpenia... viacej sa môžete dozvedieť TU.


Tento rok sme si boli pozrieť vianočnú výzdobu aj v Záhrebe a do konca roka sa chystáme do ešte jedného mesta, ale o tom už napíšem v budúcom roku.


Happy Holidays!

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.